Wij Zijn Soest MENU

Project 142: eerste halfjaar zit erop!

Gepubliceerd op 14-06-2017
Project 142: eerste halfjaar zit erop!

142. Zoveel verschillende nationaliteiten leven er in de gemeente Soest. 142 maar liefst! De gemeente is nog geen 50 vierkante kilometer groot, maar op dat kleine stukje Nederland zijn invloeden vanuit de hele wereld te vinden. Een van de mooiste initiatieven die mede dankzij Wij zijn Soest op poten is gezet, is Project 142. Elk van die nationaliteiten krijgt dankzij dit initiatief een gezicht en een verhaal.

Drijvende kracht achter Project 142 is Werner Paans. Hij werd geinspireerd door het gedachtegoed van Wij zijn Soest en bedacht dat het goed zou zijn als inwoners van de gemeente Soest mensen met een andere achtergrond zouden leren kennen. 'Alleen als we elkaar leren kennen, kan het 'wij-gevoel' groeien', zegt de betrokken Soester. 'Het is makkelijk om een oordeel te hebben over mensen die je niet kent, maar zodra je het levensverhaal van iemand hoort, raak je betrokken bij die persoon. En het maakt dan niet uit of iemand uit Spanje of Somalië komt, uit België of Brazilië: elk verhaal is uniek en verdient het om gehoord te worden.' Daarbij komt: 'Mensen met een andere nationaliteit kunnen al jaren in Nederland wonen, al jaren een Nederlands paspoort hebben, maar nog steeds worden gezien als 'buitenlander' en daaraan kleeft vaak niet zo'n best imago. Maar er zijn juist zoveel van die 'buitenlanders' die een belangrijke bijdrage aan de Soester samenleving leveren. Project 142 is ook bedoeld om hen in het zonnetje te zetten, om het positieve verhaal te vertellen.'

Enthousiast

En dus werkt een werkgroep met Paans als coördinator, er hard aan om alle 142 nationaliteiten te bereiken. 'Dat valt niet altijd mee', zegt Paans glimlachend. 'Het is ook nogal wat: je levensverhaal vertellen en dat in de Soester Courant afgedrukt zien worden. Maar het is een feit: als mensen meedoen, dan zijn ze na die tijd altijd heel positief, zelfs enthousiast. Het betekent iets voor ze dat mensen aandacht voor ze hebben, zich in hen willen verdiepen.' Hij neemt ook gelijk de gelegenheid te baat om een oproep te doen: 'We hebben inmiddels zo'n 30 nationaliteiten, maar we zijn op zoek naar meer. Dus als mensen kandidaten hebben of zichzelf willen aanmelden: via project142soest@gmail.nl kunt u zichzelf of anderen aanmelden!' Onder dit artikel staat een lijst afgedrukt met vertegenwoordigers van nationaliteiten die inmiddels zijn geportretteerd.

Stevig inzetten

Deelnemers aan Project 142 vertellen hun verhaal voor een camera en van dat interview wordt een kort filmpje gemaakt. Dagelijks is er dat te zien op de Kabeltelevisie van Soest om 10.00 uur, 14.00 uur en 19.00 uur en elke week is er een ander filmpje te zien. Alle filmpjes zijn terug te zien op TVSoest.nl. (http://www.tvsoest.nl/cabrio-start/project-142.html). Daarnaast wordt er elke week een interview geplaatst in de Soester Courant. Tot slot worden om de veertien dagen door Radio Soest radioprogramma’s uitgezonden met de gasten van Project 142 onder de titel Project 142 – Soesters met een ander vaderland, steeds op vrijdag en zaterdag. Paans: 'Stevig inzetten op verspreiding via diverse media, dat is absoluut noodzakelijk om zoveel mogelijk mensen te bereiken!'

Behandelde landen

Argentinië
België
Brazilië
China
Colombia
Congo
Denemarken
Dominicaanse Republiek
Duitsland
Egypte
Frankrijk
Georgië
Irak
Iran
Italië
Kosovo
Rusland
Sierra Leone
Somalië
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Syrië
Turkije
Wit-Rusland
Zweden

Kijk ook op  www.rtvsoest.nl

Alle verhalen

Reageren?

Heb je een leuk initiatief of idee om elkaar te ontmoeten of een ander te helpen? Laat het Soest en Soesterberg weten! Vul het formulier in.

Lijn
Volg ons op Facebook! Volg ons op Twitter!