Wij Zijn Soest MENU

Over verspild voedsel, handen geven en de goudmijn die Soest is

Gepubliceerd op 16-05-2017
Over verspild voedsel, handen geven en de goudmijn die Soest is

Op maandag 15 mei verzorgde professor Wim Janse een boeiende lunchlezing in het gemeentehuis van Soest. Het onderwerp: levensbeschouwelijke verschillen en hoe daarmee om te gaan. Aan de hand van vijf punten besprak hij dit onderwerp. Een belangrijk element in zijn lezing was het feit dat diversiteit voor kwaliteit zorgt. Zet mensen met verschillende achtergronden (religie, ras, sekse et cetera) bij elkaar en de productiviteit en de kwaliteit nemen toe. Dat is gebleken in het onderwijs, maar het geldt volgens Janse ook voor de samenleving. In dat opzicht noemde hij onze gemeente met haar 142 nationaliteiten 'een goudmijn'.

Daarnaast gaf hij mooie voorbeelden over gedrag dat niet altijd door iedereen begrepen wordt, maar uitstekend verklaarbaar is vanuit een bepaalde levensbeschouwelijke instelling. Moslims die etensresten over de rand van het balkon gooien doen dat niet uit luiheid of een asociale inslag, maar vanuit de overtuiging dat je voedsel waarover je een zegen van Allah hebt gevraagd, niet zomaar mag weggooien. Ze geven het daarom terug aan de schepping, zodat dieren er nog van kunnen eten. Dat dat ook een muizenplaag tot gevolg heeft, is natuurlijk wel weer lastig... Met deze en andere voorbeelden bood Janse de ruim 60 toehoorders een halfuur lang een positieve en inspirerende lezing, waarna er ook nog tijd was om wat ervaringen uit te wisselen.

Wim Janse, inwoner van Soest en verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is dagelijks bezig met het verbinden van mensen uit diverse culturen. Hij spreekt met vertegenwoordigers van vele verschillende levensbeschouwingen en probeert waar mogelijk bruggen te bouwen en diverse groeperingen bij elkaar te brengen - zowel nationaal als internationaal. Hij draagt Wij zijn Soest dan ook een warm hart toe.

De tweede lunchlezing in het kader van Wij zijn Soest is op donderdag 8 juni. Daarover volgt De lezingen zijn vrij toegankelijk voor iedereen, opgeven kan via wijzijnsoest@soest.nl. Voor de lunch wordt gezorgd.

 

Alle verhalen

Reageren?

Heb je een leuk initiatief of idee om elkaar te ontmoeten of een ander te helpen? Laat het Soest en Soesterberg weten! Vul het formulier in.

Lijn
Volg ons op Facebook! Volg ons op Twitter!